Սնունդը և առողջությունը
Սննդային ալերգիա. armeniamedicalcenter.am
Սննդային ալերգիան բնորոշվում է օրգանիզմ ներմուծված օտար նյութերի` ալերգենների նկատմամբ, արագ զարգացող ալերգիկ ռեակցիայով: Այս պարագայում ալերգենները սննդային նյութերն են (սննդին ավելացրած հավելիչներ և կոնսերվանտներ):
Հաճախ հանդիպող ալերգեններ են կովի կաթը և միսը, թռչնային սպիտակուցը, ցիտրուսները, ընկուզեղենը, մրգերը: Բայց վերջին շրջանում հաճախացել են ալերգիաները հացից, մսից, սխտորից, մեղրից, ցորենից, բրնձից և անգամ ջրից:
Ամենավտանգավորներից է հացահատիկային ալերգիան, երբ առկա գլյուտենի նկատմամբ իմունային ռեակցիա:
Պատճառները
Եթե համեմատենք 50 տարի առաջ և այժմ հանդիպող ալերգիաները, ապա կարող ենք ասել, որ դրանք կրկնակի ավելացել են: Կարևոր գործոններ են նաև էկոլոգիան, գենետիկան, անառողջ սննդի օգտագործումը:
Ախտանշանները
Արագ, մի քանի րոպեների ընթացքում զարգացող ալերգիան ծանր ընթացք է ունենում (անգիոնևրոտիկ այտուց, անաֆիլակտիկ շոկ):
Ընդհանրապես, ալերգիկ ռեակցիան զարգանում է մի քանի ժամից կամ օրից և արտահայտվում է հետևյալ գանգատներով.
- մաշկային ցան` եղնջացան,
- ցանի շրջանում` քոր և այրոց,
- ջերմության տեղային բարձրացում,
- ջերմության ընդհանուր բարձրացում,
- հոդերում` ցավ, այտուց և ֆունկցիայի խանգարում,
- մաշկի գունատություն` վառ, հիպերէմիկ էլեմենտների ֆոնի վրա,
- ցավ` որովայնում, մեթեորիզմ, մարսողության խանգարում,
- ծանր դեպքերում` ուժեղ թուլություն (ճնշման իջեցում, գիտակցության կորուստ),
- այտուցների զարգացում (կոկորդում, կոպերին, շրթունքներին, սեռական շրթերին, փոշտում),
- քորի ժամանակ պացիենտը քորում է բշտերը (եղնջացան) և, այդպիսով, ավելի ուժեղացնում քորը` բջիջներից հիստամինի ավելի շատ դուրս գալու պատճառով:
Ախտորոշում
Պետք է որոշել ալերգենը, որը երբեմն խիստ դժվար է` ռեակցիայի ուշ արտահայտման պատճառով: Պետք է դիմել բժիշկ-ալերգոլոգի, որը կնշանակի լաբորատոր հետազոտություններ` պարտադիր է իմունոգլոբուլին Е-ի որոշումը: Ալերգենների որոշման համար կատարվում են սկարիֆիկացիոն թեստեր կամ ալերգոթեստեր: Ժամանակակից մեթոդներով հնարավոր է ալերգենը որոշել արյան ցուցանիշներով:
Բուժումը
Առաջին հերթին, պետք է օրգանիզմից հեռացվի ալերգենը և պացիենտն այլևս այդ ալերգեն պարունակող մթերքը չօգտագործի: Նշանակվում է նաև հիպոալերգիկ սննդակարգ, սկզբում շատ խիստ, որը հետո, աստիճանաբար, թուլացվում է: Պացիենտին արգելվում է օգտագործել թռչնային սպիտակուց, կաթ, պանիր, ընկուզեղեն, չրեղեն, կարմիր և նարնջագույն մրգեր և բանջարեղեն:
Այդ ամենից զատ, նշանակվում է հակահիստամինային թերապիա: Որպես օրենք, նշանակվում են վերջին սերնդի պատրաստուկներ, քանի որ դրանք չեն առաջացնում քնկոտություն: Ծանր դեպքերում օգտագործվում են գլյուկոկորտիկոստերոիդներ:
Կարդացեք նաև
Մարդիկ հաճախ պարզապես մոռանում են ջուր խմել, հատկապես դա բնորոշ է տարեցներին և երեխաներին: Սակայն ցանկացած տարիքում անհրաժեշտ է հիշել ջրի լրացուցիչ ծախսի մասին...
Մրգերը և հատապտուղները պարունակում են առողջության համար շատ կարևոր վիտամիններ, միկրոէլեմենտներ, բջջանք: Շաքար պարունակող որոշ մրգեր կարգավորում են արյան ճնշումը...
Ուտելու հոգեբանությունը կիրառական հոգեբանություն է, որն օգտագործվում է` հասկանալու մարդու սննդի ընտրության և ուտելու վարքագիծը...
Եթե Դուք ունեք սննդային ալերգիա, Ձեր իմուն համակարգը գերզգայուն է տվյալ սննդի նկատմամբ: Դրա պատճառը իմունոգլոբուլին E-ն է (IgE), որը բարձր քանակով հանդիպում է ալերգիա ունեցող մարդկանց մոտ...
Դժվարամարս կամ ոչ համատեղելի մթերքը չարաշահելու արդյունքում տոնական օրերին հաճախ արձանագրվում են սննդային թունավորումներ և մարսողական համակարգի տարբեր բնույթի խանգարումներ: Նմանատիպ խնդիրներից խուսափելու համար մասնագետները...
Միզապարկի քարերի առկայության ժամանակ սնունդը պետք է լինի հավասարակշռված, հարուստ վիտամիններով և հանքային աղերով, ուղղված նյութափոխանակության խանգարման կարգավորմանը...
Գինու օգտակար հատկությունները գաղտնիք չեն մարդկանց արդեն դարեր ի վեր: Սակայն, որպեսզի այն իրապես նպաստի առողջության պահպանմանը, անհրաժեշտ է ինքնագիտակցում և չափավորության զգացողություն...
Օրգանիզմի համար մեծ է ջրի դերը: Մարդն ավելի հեշտ դիմանում է քաղցին (մոտավորապես 30-45 օր), քան ջրի պակասին: Առանց ջրի օրգանիզմը չի կարող գոյատևել անգամ 5 օր, քանի որ ջուրը կյանքի հիմքն է և կազմում է օրգանիզմի 2/3-ը...
Քովիդ վարակը հաղթահարելու համար անհրաժեշտ է բարձրացնել օրգանիզմի դիմադրողականությունը: Դրան նպաստում է առողջ սնունդը: Բացի այդ, կան որոշ մթերքներ, որոնք ավելի` քան մյուսները, դրական ազդեցություն են ունենում...
Հղիների սննդի հետ բազում միֆեր են կապված: Երբեմն դրանք տարօրինակ արգելքներ են՝ կծու, սնկով կերակուրներ, մթերքների որոշակի գույներ և այլն...
Գիտնականներն ապացուցել են, որ շաքարը նպաստում է վաղաժամ ծերացմանը: Պրոֆեսոր Դեվիդ Հաննը համեմատել է շաքար շատ և քիչ օգտագործող մարդկանց դիմագծերը և սենսացիոն եզրակացության եկել: Գիտնականը նկատել է, որ նույն տարիքի...
Հավանաբար, շատերն են լսել առանձնացված սնուցման մասին, սակայն ըստ անվանման, այնքան էլ պարզ չէ, թե ի՞նչը` ինչի՞ց պետք է առանձնացնել, իսկ կարևորը՝ ինչո՞ւ: Առանձին սնուցման փիլիսոփայությունն այն է...
Ուտելը մարդու կյանքի կարևոր բաղադրիչներից է։ Պարզվում է, որ ոչ միայն սնննդի տեսակը, այլև այն ընդունելու ժամանակը ունի տարբեր ազդեցություններ մարդու ուղեղի վրա: Ապացուցված է, որ ուտելու անկանոն ժամերը նպաստում են...
Ամանորի սեղանն օրգանիզմի համար ծանր փորձություն է՝ սեղանին բազմաթիվ խոհարարական գլուխգործոցներ են հայտնվում, որոնց գայթակղությանը դիմանալը պարզապես անհնար է։ Սակայն բժիշկները խորհուրդ չեն տալիս...
ԱՄԵՆԱԸՆԹԵՐՑՎԱԾ ՀՈԴՎԱԾՆԵՐԸ
- Ժողովրդական դեղամիջոցներ
- Հղիություն. 4-րդ ամիս
- Հղիություն. 7-րդ ամիս
- Կոճապղպեղ նույնն է՝ իմբիր, Ginger եւ Zingiber Officinale
- «Արագիլ» հիմնադրամը ստեղծված է՝ օգնելու անպտղությամբ տառապող զույգերին. Կարինե Թոխունց
- Հղիություն. 6-րդ ամիս
- Հղիություն. 2-րդ ամիս
- 4-7 ամսական երեխաների սնուցումը
- Ամուսնական առաջին գիշերը
- Ընկերության մասին
- Ինչպես ազատվել անցանկալի մազերից
- Խնձորը` պզուկների դեմ. ազատվիր նրանցից 1 գիշերվա ընթացքում
- Պարզվում է ապագա երեխայի սեռը կախված է մայրիկի սնունդից
- Դդում
- Հիվանդություն, որը փոխում է մեր կյանքը` կրծագեղձի քաղցկեղ
- Կոճապղպեղ՝ նիհարելու համար (կոճապղպեղի թեյ)
- Սեռական գրգռում
- Արգանդի միոմա. նախանշանները, պատճառներն ու բուժումը
- Երիցուկ դեղատնային - Ромашка аптечная - Matricaria chamomilla L.
- Չիչխանի օգտակար հատկությունները
- Հղիություն. 1-ին ամիս
- Քարավուզ (նույն ինքը՝ նեխուր)
- Ինչպես ազատվել բերանի վատ հոտից`պարզ միջոց
- Դիմակներ` մազերի համար
- Կրծքի ցավե՞ր ունեք. ինչ անել
- Ընդհանուր տեղեկություններ մարմնի համակարգերի մասին
- Հեշտոցային արտադրության պատճառները. մասնագետի անդրադարձը
- Բերանի խոռոչի լորձաթաղանթի ախտահարումը սովորական բշտախտի ժամանակ (սկիզբը` նախորդ համարում)
- Ընտրություն ըստ հորոսկոպի
- Հիվանդություն, որի համար պետք չէ ամաչել (թութք)
- Հղիությունը և նախապատրաստվելը դրան
- Խոսենք այդ մասին. ձեռնաշարժություն
- Երբ գլխացավն ախտանիշ է: Հանճարեղ և օժտված մարդկանց հիվանդություն
- Լեղաքարային հիվանդություն. բուժման մեթոդները
- Սեռական թուլության առաջին նախանշանները. news.am
- Ուլտրաձայնային դոպլերոգրաֆիա (երկակի (դուպլեքս) անոթների)
- Էկզեմայի տեսակները և բուժումը
- ՈւՆԱԲԻ: Արևելյան բժշկության գաղտնիքները
- Իրիդիոսքրինինգ
- Գամմա-դանակը նշտարի փոխարեն